Det här lagade vi till i förgår, men har varit så opeppad på att skriva då det inte går så bra med att ladda upp bilderna vilket är halva nöjet, att fota det man lagar, tycker jag personligen. Med den här rätten märker man att det finns tydliga paralleller mellan det thailändska och det indiska köket. I allefall så ser jag det väldigt tydligt. Kummin, ghee, gurkmeja är ingredienser som inte är helt ovanliga i det indiska köket. Kummin som används som krydda i maten men som också fanns som godis när jag var i Indien för länge sedan då fröna var sockerkanderade i färgglada färger. Ghee som är en for av flytande smör som används i all matlagning, för att hetta upp kryddorna i början av matlagningen för att bosta deras arom.
Detta behöver man till denna gryta, thailändska motsvarigheten till kalops!
- 2 tsk malen koriander eller korianderfrön
- 1 tsk kummin frön
- 1 muskotblomma
- 2 tsk gurkmeja
- 2 msk ghee eller jordnötsolja som jag tillslut bestämde mig för att använda
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 finhackade scharlottenlökar
- 1/2 msk röd currypasta, i original receptet stor det en hel så om ni vågar er på lite starkare är det bara köra påred mer
- 1 msk räkpasta (och jag som trodde att räkpasteburken aldrig skulle ta slut
- 1 msk palmsocker eller honung, jag använde palmsocker
- ca 1 kg tärnad picnick bog man kan också välja annan del
- 7 dl kycklingbuljong (min hemmagjorda är redan slut så det fick bli en tärning och vatten)
- 4 limeblad krossade mellan fingrarna
- 225 g snake beans om man inte hittar det kan man använda haricots verts istället
- havssalt
- peppar
- en knippe purpurbasilika
Börja med att mala ihop dina kryddor. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken, när den fått färg skällde Malaga kryddorna tillsättas och fräsa en stund, det är nu aromerna frisläpps. Ner med currypastan, räkpastan och sockret, blanda runt. Vänd ner detärnade köttet och låt allting få ta del av kryddorna. När det är gjort ska man tillsätta buljongen och limebladen, koka upp, sedan ska det skjuta i en timme.
Efter att en timme gått stoppar man ner bönorna,och låter de skjuta en halvtimme till, nu kan man också passa på att fixa ihop riset och ställa det på spisen. När halvtimmen gått krydda med salt och peppar och garnera med basilikan. Färdigt! Basilikan är cool för den ändrar färg när den blir varm från början är den grön och bara stjälken är lilla men när bladen blir varma får de samma färg som själken.
Detta var gotterna inte supergott! Det är något som fattas men jag har svårt att definiera vad... Skulle med fördel kunnat stoppar mer grönsaker, och kanske var det sältan jag var dålig med. Var noga med att smaka av alltså. Medelmåtta får betyget 3 av 5