frusager.blogg.se

Bebis, Toddler och Mamma. Våran vardag och mina förvirrade tankar Försöka bli miljömedveten och plastbanta. Vara en sån där präktig morsa som inte vill ha sina barn på dagis. alltid bärandes på minst ett av sina barn i ergonomisktsele eller sjal. Tygblöjor, BLW och försöka vara en så nära förälder som möjligt.

Kinesisk wontonsoppa med nudlar

Publicerad 2014-01-05 22:35:00 i Allmänt,

Så detta har jag längtat efter! Har jag ätit wontonsoppa förut? Ja! Vart? På restaurangen Surfers i Visby, men det är den enda gången. Ni som har ätit på Surfers min personliga favorit bland kinesiska restauranger vet att jag har mycket att leva upp till om jag ska komma upp i den smaksensationen som dom har att erbjuda! 
 
Wonton är ett degknyte som påminner om dumplings. Jag har tidigare bara ätit det i soppa men har blivit varse att det finns flera sätt att äta dessa små knyten på. Som sagt tidigare är Kina ett stort land och wontons gör i lite olika delar av landet på olika sätt, där storlek, form och fyllning skiljer sig. 
 
Som del i kantonesiska köket är det vanligt att wontonknytena är del av en soppa som också innehåller nudlar. Där jag åt wontonsoppa sist på surfers vet jag i och för sig att det har en inrikting på mat från Scihuan provinsen. 
 
För att laga den läckra rätt behöver man;
- 150 g mager finmald fläskfärs 
- 100 g finhackade räckor ( jag fuskade och tog räkor på burk i lag, jag är trots allt student)
- 1tsk strösocker
- 1tsk sesamolja
- 1msk risvin (skulle det va ja, men jag tog en halv msk risvinäger, i brist på vin)
- 2 msk sojasås
- 4 st vårlökar (två putsade och finhackade, två putsade och tunt skivade)
- 15 g färsk riven ingefära
- 24 wontonblad
- 200 g tunna äggnudlar
- 7 dl kycklingbuljong
- salt och peppar
 
I boken som jag för tillfället har som bibel står det att asiatisk mat går snabbt att tillaga men att det är allt hackande som tar tid, tipset är därför att haka alla ingredienser innan man börjar laga, så att när man har hackat, rivit och strimlat bara behöver blanda, woka och koka. 
 
Wontonfyllningen; 
Görs genom att blanda fläskfärsen, räkorna, strösockret, sesamoljan, risvinet, hälften av sojan, den finhackade vårlöken, och ingefäran. Mixa! Jag tog min stavmixer.. Blandningen ska sedan vila en halvtimme innan det är dags att göra knytena.
 
 
 
Att fylla wontonbladen;
Genom en snabb research på nätet så hittar man snabbt en uppsjö att varianter på hur man fyller och i sin tur viker ihop degen. Självklart finns det också en beskrivning i receptet hur detta ska gå till, men varför bara göra på ett sätt när det finns så många varianter att välja mellan. Jag har bestämt mig för att pröva lite olika typer efter de som jag hittade på youtube, kan vara bra att vara fler som knyter... Jag fick hjälp av Andreas, ha en fuktig kökshandduk och lägga knytena under medans man knyter.
 
Andreas hjälpte till med knytena, så allt gick superfort!
 
Wontonblad i handen och lägg en liten tsk med fyllning i mitten
 
Vik ihop en trekant och pressa ut all luft...
 
Gör en liten knorr... ser nästan ut som en tortellini 
 
Tillagningen;
Koka upp buljongen och låt den sjuda medans du läger ner knytena ett och ett. När dom är nere så ska det sjuda i 7 minuter. Koka samtidigt upp nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen. 
Vi valde att spara hälften av knytena i en låda i kylen pudrade med lite rismjöl för att de inte ska klibba, får se om de går att koka upp dem i morgon... 
 
 
 
Ja när allt är färdig kokat är det bara att lägga upp och sedan njuta! Och strö på lite av den skivade vårlöken.
Herre min Gud det var helt otroligt gott! Måste göras om snart! Just det jag ska äta det i morgon också... 
 
 
Njut...
 
Betyg på rätten;
Färg - hmm här får soppan inte jätte högt betyg i sitt nuvarande utformning, det var mest brunt, men lite grönt från vårlöken. Färgmässigt får wontonsoppan 2 av 5
Doft - doften från den salta buljongen tar över men det kommer svaga dofter av de syrliga wontonknytena. Doftmässigt får wontonsoppan 4 av 5
Smak - Åååh! Det godaste jag har ätit på evigheter! Smakerna från buljongen och fyllningen i knytena gifter sig i munnen, det är helt obeskrivligt! Wontonsoppan får i smak helt klart 5 av 5
Form - arbetet som lades ner för att forma knytena gav resultat och uppskattning på utseendet. 3 av 5 får soppan i formbetyg...
Konsistens - Wontondegen som är mjuk och det möter konsistensen av färs fyllningen, den lena buljongen. Konsistenserna är bra det som möjligtvis något knaprigt som fattas. Betyg på det blir 4 av 5 
 
Totalt så måste jag ge wontonsoppan 4 poäng av 5 möjliga! Det här vill jag äta igen flera gånger i olika varianter och det bästa av allt är att jag ska få det i morgon till lunch.. Ni måste smaka! 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fru Sager

Jag är en helt vanlig 27-åring som just nu är mammaledig med mina två små grabbar och försöker fylla vardagen med lek och bus. Få livspusslet att gå ihop med handling, städning och annat tråkigt samtidigt som man har en bebis på höften och en annan fastkramad runt benet. Till hjälp har jag min underbara och snälla livskamrat Andreas som alltid finns där. För två år sedan var jag färsk mamma och hade noll koll jag körde på instinkt nu känner jag med nummer två att jag har lite mer kött på bena. Det finns visa saker som jag vet nu som jag önskar att jag visste redan då som ny bliven mamma och kanske kan jag förmedla lite av de sakerna här i bloggen.Hoppas det blir trevlig läsning! Jag ser fram emot kommentarer och tips! Fast kommentarer om felstavning och särskrivningar kan ni skippa - Einstin hade också dyslexsi

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela