frusager.blogg.se

Bebis, Toddler och Mamma. Våran vardag och mina förvirrade tankar Försöka bli miljömedveten och plastbanta. Vara en sån där präktig morsa som inte vill ha sina barn på dagis. alltid bärandes på minst ett av sina barn i ergonomisktsele eller sjal. Tygblöjor, BLW och försöka vara en så nära förälder som möjligt.

Kenesisk friterad bläckfisk med salt och peppar

Publicerad 2014-01-07 20:52:00 i

Nu det blir det friterat dag två, i dag blev det bläckfisk. Jag gillar bläckfisk väldigt mycket. Brukar sällan laga det dock och har aldrig friterat det. Okej så när man tänker på kinesiskt och friterat så kanske man oftast tänktes på de där räkorna eller kycklingbitarna man får på kinakrogen som är dränkta i frityrsmet. Det här är inte något sådant. Det här tillväga gång sättet kan man använda till andra saker också tillexempel skaldjur.
 
Men jag tyckte att receptet verkade lite torrt, måste ju ha en sås till. Så som bonus kommer också ett recept på sötsursås. Receptet på det har jag fått från tv-serien Kinas Mat på SVT. Jag har ändrat lite i receptet efter vad jag har hemma, hoppas på det bästa... 
 
Nu börjar vi!
 
Ingredienser;
- 450 g bläckfisk jag köpte frysta mini bläckfiskar som var färdig rensade!
- 2 msk grovt salt
- 1 msk svartpeppar
- 2 msk rismjöl
- solros och sesamolja till frittering 
- lime
 
Och till såsen behöver du;
- 4 klyftor vitlök finhackade 
- 1 msk finhackade vårlök
- 0,5 msk finhackad ingefära
- 1 msk tomatpuré 
- 1,5 dl röd risvinäger (har ju inte jag, så fristyleade ihop rödvinsvinäger och vanlig vitt risvinäger) 
- 0,5 dl svart risvinäger  
- 2 dl strösocker
- 2 krm salt
- 2 msk potatismjöl
- 2 msk vatten 
- 2 msk solrosolja 
 
Såsen måste du börja med redan kvällen innan du ska äta den goda  såsen. Vad du måste göra redan kvällen innan är att blanda potatismjölet och vattnet, vispa tills alla klumpar är borta. Lägg i alla andra ingredienser i skålen med mjölblandningen, jag uteslöt den svart risvinägern för den hade jag inte hemma ännu och oljan väntar du också med...
 
Time to eat, när dagen är kommen tar du fram såsblandningen, i mitt fall rörde jag ner den svarta risvinägern. Därefter värmer du oljan i en kastrull där du sedan häller ner såsblandningen i. Koka en stund tills den löst upp sig en del. Låt den stå på sidan av spisen och värm på den strax innan servering.
 
Om du inte köpt färdigrensade mini bläckfiskar som jag måste du rensa bläckfisken, det finns ett ben som ska bort, skin som ska bort och inälvor samt huvud som inte ska ätas just den här gången. Det som ska sparas är tentaklerna och "kroppen" allt ska sköljas nog, och sedan torkas. Dela kroppen så att det blir ringa. Eller skölj bara dina mini bläckisar
Blanda mjölet och peppar och salt. Panera sedan bläckfisken. Häll i solrosolja i en stekpanna, här kan man välja att " krydda" oljan genom att tillsätta någon msk med sesamolja. De gjorde jag! 
 
Fritera i omgångar tills bläckfisken fått färg, lägg på hushållspapper och låt dem rinna av. Värm på såsen och när allt är klart servera med ris, det är viktigt att välja ett gott ris! Till detta valde vi jasmine-ris, i går kokade vi också ris men helt fel ris så det vara bara att slänga för det gick inte ihop med det övriga det var ett ris av typen parboild matris, funkar inte med asiatiskt men perfekt till korvstroganofen... :-) tänkte kolla lite olika rissorter framöver så snart kommer ni få en lite risguide om ni har tur! 
 
Men hua!! Vad har jag gjort för fel idag? Det gick inte alls och blev väldigt väldig äckligt allt ihopa. Kompositionen var helt fel, såsen passade inte till och blev tjock och stabbig. Bläckfisken torkade jag inte av tillräckligt mycket... Och det gjorde att paneringen bara rann av, plus att den var för tok för salt och för tok för pepprig. Det ända som vart bra var riset! Nej gör ett försök ni att få det bättre jag väntar nog ett tag tills jag prövar igen. Men min prestation och betyget på den rätten bli 0 av 5. 
 
Jag som älskar bläckfisk :-( ... Tacksam om förslag på vad jag har gjort för fel. Skam den som ger sig
 
Det blev fil och flingor till middag istället, hmm tur att man åt god lunch, vårrullarna som blev över från igår...
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Em

Publicerad 2014-01-07 21:17:12

Hej

Tror denna dipp kan funka, inte testat den själv:

Koreansk dipp

RECEPTMAKARE: TAYLORTWO@RECIPEZAAR, ÖVERSATT AV MARGIT RICHERT

Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter

Umamipackad soja, värmande sesamolja. En aning risvinäger får tungan att dansa. Chili, salladslök och vitlök ger en skön kick. Förutom att doppa mandu i kan den här såsen användas som dressing till nudelsallader (glasnudlar eller dangmyon?), till kycklingspett eller till någon annan rätt där det krävs lite extra umami för att smaklökarna ska vakna.

6 msk koreansk soja (eller ljus japansk)
3 msk vatten
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 msk sesamolja
2 salladslökar
1 grön chili
1 vitlöksklyfta
några tag med pepparkvarnen
Blanda soja, vatten, vinäger, socker och sesamolja. Rör tills sockret löser sig.
Finstrimla salladslök 0och chili. Krossa vitlöksklyftan och hacka den yttepyttigt. Blanda ned i såsen och avsluta med lite nymald svartpeppar. Låt gärna stå och dra någon timme innan servering.


sedan finns det andra panneringar en den du gjorde, men det som är viktigst med pannering är pannera ordentligt, så att den täcker produkten ordentligt. typ lägg produkten i paneringen o täck med panering, tryck nu (ganskahårt) så att paneringen fastnar, gör detta medans du vänder produkten. du kan låta den vila o sedan kompletterings trycka på mer pannering. sedan är det viktigt att oljan är riktigt varm, så den får färg snabbt samt att den inte blir seg, går väldigt fort. Du kan använda ett kastrull lock som stänk skydd. Lyck till!/Em

Svar: Tack så mycket! Får pröva igen med paneringen.. Dippen låter god, men jag är ju lite ute efter en kinesisk dippsås! Åt en så god en gång på en kinesisk resturang, hmm kanske kan maila restaurangen :-) men ska absolut testa dippen under mina koreanska övningar ;-)
Sandra Kan

Postat av: Anders

Publicerad 2014-01-09 17:45:36

Trodde inte du åt bläckfisk efter kinarestaurangen i Nynäshamn

Svar: Jo då men jag tog en paus efter nynäs :-)
Sandra Kan

Postat av: Din mamma

Publicerad 2014-01-17 22:03:35

Tråkigt när man lägger ner sin själ i maten och inget blir ätbart :'(

Svar: Ja det var inte kul alltså
Sandra Kan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fru Sager

Jag är en helt vanlig 27-åring som just nu är mammaledig med mina två små grabbar och försöker fylla vardagen med lek och bus. Få livspusslet att gå ihop med handling, städning och annat tråkigt samtidigt som man har en bebis på höften och en annan fastkramad runt benet. Till hjälp har jag min underbara och snälla livskamrat Andreas som alltid finns där. För två år sedan var jag färsk mamma och hade noll koll jag körde på instinkt nu känner jag med nummer två att jag har lite mer kött på bena. Det finns visa saker som jag vet nu som jag önskar att jag visste redan då som ny bliven mamma och kanske kan jag förmedla lite av de sakerna här i bloggen.Hoppas det blir trevlig läsning! Jag ser fram emot kommentarer och tips! Fast kommentarer om felstavning och särskrivningar kan ni skippa - Einstin hade också dyslexsi

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela